+385 1 3385191
info@vlautomatika.hr
Dr. Franje Tuđmana 8a, Novaki Sveta Nedelja
od 8:00 - 16:00

Fotonaponske elektrane

Obnovljivi izvori energije se dobivaju iz prirode te se mogu iz dana u dan obnavljati. Najvažniji obnovljivi izvor energije je Sunce koji ima veliki potencijal u iskorištavanju energije te doprinosi zaštiti okoliša. Fosilnih goriva je sve manje stoga se pretpostavlja da bi mogli za nekoliko desetaka godina ostati bez njih, te se upravo zbog toga očituje veliki porast cijena i veliko onečišćenje okoliša koje utječe na klimatske promjene. Važnosti istraživanja energije Sunca i pretvorbe energije sunčeva zračenja omogućava rješavanje problema energetske krize.

fotonaponska elektrana

Primjer parnerske firme Vaillant koja ima fotonaponsku elektranu gdje možemo pratiti aktualni prinos ovdje.

S obzirom da je Sunčeva energija jedan od najprihvatljivijih izvora energije, a fotonaponske elektrane pojednostavljuju proces prijetvorbe energije jer vrlo lako proizvedenu energiju predaju u elektroenergetski sustav, za razliku od skladištenja električne energije u akumulatore i baterije, što je slučaj u samostalnim i otočnim sustavima.

fotonaponska elektrana

Ovaj tip elektrane omogućuje izravnu pretvorbu sunčeve energije u električnu te je trenutno jedan od najsofisticiranijih prijenosa energije. Sustav se zasniva na fotonaponskom efektu. Fotonaponski efekt je fizikalna pojava kod koje se generira napon ili istosmjerna električna struja u poluvodičkom materijalu nakon izlaganja svjetlosti.

Električni elementi u kojima se odvija pretvorba nazivaju se sunčani članci i međusobno povezani u više cjelina zovu se fotonaponske ploče. Fotonaponske ploče osiguravaju mehaničku čvrstoću, te štite sunčane članke i kontakte od korozije i vanjskih utjecaja.

Zanimljiva informacija da prvi satelit sa solarnim panelima “Vanguard 1” lansiran u svemir 1958. godine i još kruži oko Zemlje.

Osim fotonaponskih ploča (a.)
fotonaponski sustav sastoji se od:

  • pretvarača (b.)
  • regulatora punjenja baterija i dovoda energije potrošačima (c.)
  • baterije (d.)
  • zaštitnih uređaja i nosača modula i potrebnih električnih instalacija.
solarna elektrana vl automatika

Fotonaponski sustavi imaju brojne prednosti kao što su besplatna sunčeva energija, čista pretvorba energije, moguće je i napajanje potrošača na mjestima gdje nema elektroenergetskog sustava, pouzdano je te su mali troškovi i osigurava dugogodišnji vijek trajanja fotonaponskih modula.

Poticaje za obnovljive izvore energije pratite na stranicama Zagrebačke županije i stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Više informacija pročitajte na bazi znanja.

KONTAKT INFO

Za sva pitanja o proizvodima i uslugama, prijave servisa ili kvara i dodatne informacije obratite nam se putem kontakt obrasca, putem telefona, na email ili nas posjetite u poslovnici.

KONTAKTIRAJTE NAS