+385 1 3385191
info@vlautomatika.hr
Dr. Franje Tuđmana 8a, Novaki Sveta Nedelja
od 8:00 - 16:00

Ventilacija

Rekuperacija zraka

Većina današnjih novogradnja je napravljena na način da imaju dobru toplinsku izolacijju, PVC stolariju kroz koju ne prolazi ništa zraka kada je zatvorena i to sve u želji za smanjenjem troškova grijanja. Budući da imamo dobru izolaciju i stolariju koja je zrakonepropusna dovodi se u pitanje kvaliteta zraka u prostoru. Svježi zrak u navedene kuće može ulaziti otvaranjem vrata kod ulaska ili izlaska i otvaranjem prozora zbog potrebe provjetravanja prostora.

Otvaranje prozora zimi nije rješenje jer se prebrzo rashladi prostorija, optimalno rješenje je rekuperacija zraka. Rekuperacija zraka je postupak izmjene zraka iz prostorije gdje boravimo sa svježim zrakom iz vanjske okoline u uređaju koji se naziva rekuperator zraka. Zimi ustajali zrak iz prostorije prolazi kroz rekuperator, zagrijava svježi zrak koji dolazi izvana i takav grijani šalje u prostoriju. S time smo smanjili potrebnu energiju za grijanje prostora, a imamo uvijek sviježi zrak.

Ljeti potrošeni klimatizirani zrak iz prostora tijekom svojeg prolaska kroz rekuperator hladi svježi topli zrak koji dolazi izvana, i takav ohlađeni ulazi u boravišni prostor. S time smo smanjili potrebnu energiju za hlađenje prostora, a u prostoru imamo djelomično ohlađeni svježi zrak. Da smo otvorili prozor imali bi isto tako sviježi, ali topli zrak.

Ventilacija se koristi kako bi se osvježio zrak u prostoru ili uklonili neugodni mirisi. Sustav je potrebno odabrati sukladno tim zahtjevima.

Prvi ventilator usisava svjež vanjski zrak i distribuira ga unutar objekta putem razvodnih cijevi, a drugi ventilator usisava otpadni zrak te ga odvodi u okoliš. Pritom je moguće predati dio topline i vlag svježem zraku kako se prostor ne bi pothladio i isušio.

Potreban je monofazni priključak električne energije 230 V.

Prostor potreban za ugradnju uređaja ovisi o modelu uređaja te ga je potrebno provjeriti sukladno uputama za instaliranje. Uređaj se može ugraditi u bilo koji dostupan grijani prostor (prostor zaštićen od smrzavanja).

Potrebnu snagu uređaja za ventilaciju određuje projektant strojarskih instalacija, a ovisi o volumenu zraka u prostoru i broju izmjena zraka sukladno pravilima struke.

Svake godine potrebno je provjeriti rad cijelog uređaja te prema potrebi očistiti ventilatore i zamijeniti filtre prašine.

Buka ovisi o mnogo faktora od kojih je najvažnija buka ventilatora unutar samog uređaja. Buka ventilatora ovisi o nominalnom protoku zraka, odnosno učinku uređaja. U svakom slučaju ako se radi o renomiranim proizvođačima buka se niti ne primijeti.

Zimi se hladan zrak dogrijava pomoću toplog otpadnog zraka ili putem električnog registra.

KONTAKT INFO

Za sva pitanja o proizvodima i uslugama, prijave servisa ili kvara i dodatne informacije obratite nam se putem kontakt obrasca, putem telefona, na email ili nas posjetite u poslovnici.

KONTAKTIRAJTE NAS