+385 1 3385191
info@vlautomatika.hr
Dr. Franje Tuđmana 8a, Novaki Sveta Nedelja
od 8:00 - 16:00

Klima uređaji

Klima uređaj dimenzionira se za hlađenje prostora sukladno izolaciji i broju staklenih površina, a okvirno pravilo je 1 kW rashladne snage za svakih 10 m2 prostora koji se hladi. Točan proračun može dati samo ovlašteni projektant strojarskih instalacija ili stručni instalater.

Klima uređaj može instalirati svaki stručni instalater koji ima certifikat za rad s rashladnim sredstvima.

Vanjsku jedinicu klima uređaja moguće je smjestiti na svaki vanjski prostor koji omogućava nesmetan protok zraka, prolaz ljudi i vozila te koji nije pod zaštitom (npr. Starogradske fasade, javne površine, pojedini krovovi i sl.)

Klima uređaj se može koristiti za grijanje pri vanjskoj temperaturi do otprilike -15 °C, ovisno o modelu uređaja.

Potreban je monofazni priključak električne energije od 230 V.

Kablove i osigurače potrebno je dimenzionirati sukladno uputama za instaliranje svakog pojedinačnog klima sustava budući da ovise o maksimalnoj snazi uređaja u kW i jačini struje u A. Kod monosplit sustava kablovi su najčešće 1,5 mm2, a osigurači od 10 – 20 A.

U okviru isporuke dobivaju se samo nosači unutarnje jedinice te priključni kabel napajanja ukoliko je riječ o monosplit sustavu.

Da, klima uređaj se može koristiti kao jedini uređaj za grijanje.

Može.

Potrebno je godišnje napraviti čišćenje i dezinfekciju unutarnje jedinice, čišćenje vanjske jedinice ,
provjeru količine rashladnog plina te očistiti filtar protiv prašine.

Moguće je.

Razina buke vanjske jedinice kreće se od 51 – 59 dB(A), a unutarnje jedinice od 28 dB(A) do 51 dB(A).

Tvorničko punjenje vanjske jedinice ovisi o veličini i toplinskom učinku (snazi) vanjske jedinice, a kreće se od 700 g (2,5 kW) do 1800 g (6,5 kW). Prednapunjena duljina cijevi najčešće je oko 5 metara, ali točne podatke potrebno je provjeriti u uputama za instaliranje.

Maksimalna duljina cijevi ovisi o tipu i izvedbi klima sustava (monospolit i multisplit). U prosjeku je to 20 metara. Točne podatke je UVIJEK potrebno provjeriti u uputama za instaliranje.

Odvod kondenzata je uvijek potrebno izvesti tako da ima pad. Ukoliko to nije moguće moguća je ugradnja pumpe za podizanje kondenzata.

KONTAKT INFO

Za sva pitanja o proizvodima i uslugama, prijave servisa ili kvara i dodatne informacije obratite nam se putem kontakt obrasca, putem telefona, na email ili nas posjetite u poslovnici.

KONTAKTIRAJTE NAS