+385 1 3385191
info@vlautomatika.hr
Dr. Franje Tuđmana 8a, Novaki Sveta Nedelja
od 8:00 - 16:00

Omekšavanje vode

Tvrdoća vode uzrokovana je prisutnošću rastvorenih soli kalcija i magnezija, a nekada i željeza. U tvrdoj vodi najviše ima kalcija zbog njegove prisutnosti u Zemljinoj kori kao ključnog elementa u mineralima, kalcitu, dolomitu itd.

°dh – stupnjevi njemačke tvrdoće vode

 • 0-5°dh – vrlo meka voda
 • 5-10°dh – meka voda
 • 10-15°dh – umjereno tvrda voda
 • 15-25°dh – tvrda voda
 • preko 25°dh – vrlo tvrda voda

Na sljedećoj slici možete vidjeti kakva je voda u vašem gradu.

omekšavanje vode VL automatika

Ako vam je tvrdoća vode veća od 12°dh(njemačke tvrdoće) preporuča se omekšivač vode. Ako niste zadovoljni s kvalitetom vode u svom domu, na kuhalu za vodu vam se stvara vodeni kamenac, a na slavinama u kuhinji i kupaonici vidite ostatke vodenog kamenca znači da imate tvrdu vodu i preporuka je ugradnja omekšivača vode. Ako živite na području s tvrdom vodom, voda sadrži velike količine otopljenih tvari (uglavnom kalcij i magnezij) koji oštećuju kućanske aparate i negativno utječu na druge elemente u našem kućanstvu – nastajanjem naslaga u našim kupaonicama i u grijaćim uređajima troši se više energije za pravilan pogon.

Teško je povjerovati da voda korištena u domaćinstvu četveročlane obitelji može sadržavati čak 70 kg vodenog kamenca. Tvrda voda može nestati i možete se zauvijek riješiti kamenca pomoću omekšivača vode koji tvrdu vodu pretvoriti u mekanu čim prođe kroz specijalno filtracijsko sredstvo unutar uređaja. Nakon obrade određene količine vode, sredstvo se automatski podvrgava postupku regeneracije korištenjem rasoline(tabletirane soli).

Pomoću omekšivača vode povećati će se učinkovitost sistema grijanje, uštedjeti ćete  novce potrebne za popravljanje kućanskih aparata. Životni vijek kućanskih aparata također će se produljiti. Smanjit ćete troškove sredstava za pranje suđa i rublja.

Unutar spremnika omeksivača postoji još jedan spremnik u kojem se nalazi ionska smola. Površina same smole je nabijena negativno, te se još zove kationska smola jer prima na sebe ione kalija, magnezija, natrija, željeza, kalcija i ostalih kationa. Trošenjem vode dovodimo pozitivno nabijene čestice na sami dio smole. Ioni tvrdoće (kalij, magnezij, željezo, itd.) su dvostruko nabijene čestice te su prema magnetskoj privlačnosti jače od jednostruko nabijenih čestica. Prolaskom vode kroz smolu ona istiskuje jednostruko nabijene čestice i zamjenjuje ih dvostruko nabijenim česticama. Nakon što su sve jednostruko nabijene čestice izbačene sa površine smole ostale su dvostruko nabijene čestice i kada dolaze nove dvostruko nabijene one se više ne mogu primati na smolu. To znači da voda koja prolazi kroz smolu je netretirana (tvrda), a te čestice (kalij, željezo, magnezij, itd.) se više ne mogu primati pa je potrebna regeneracija. Kod regeneracije se dovodi jako velika koncentracija jednostruko nabijenih čestica na smolu i na taj način izbacujemo dvostruko nabijene čestice sa površine smole i sad nam je potrebna sol. Tabletirana sol se nalazi u spremniku omekšivača, topi se i ispiremo čestice sa slanom vodom i sve odlazi u odvod (željezo, magnezij, sol, itd.). Nakon što smo sve isprali sa slanom vodom, imamo još jedno ispiranje u suprotnom smjeru. Sa slanom vodom ispiremo smolu, kada je smola čista, može ponovno primati elemente tvrdoće, te kada se zasiti ciklus se ponavlja. Sve opisane radnje se automatski izvršavaju.

Općenita pitanja o omekšivačima vode

Omekšana voda može se koristiti za piće jer ona nije potpuno demineralizirana. Ako se koristi filter na bazi aktivnog ugljika koji poboljšava okus i kakvoću vode, dovod vode ide prvo u omekšivač pa zatim u filter.

Omekšavanje vode povećava sadržaj natrija, dok se razina klorida ne mijenja. Slan okus proizlazi iz spoja natrija i klorida. Omekšana voda stoga nije slana.

Voda je univerzalno otapalo. Kada prodire kroz stijene, otapa i apsorbira minerale (uglavnom kalcij i magnezij) koji u slučaju zagrijavanja vode uzrokuju stvaranje vodenog kamenca.

Potrošnja regeneracijske soli ovisi o potrošnji vode. Pakiranje regeneracijske soli od 25 kg u jednom četveročlanom domaćinstvu traje otprilike tri mjeseca.

Pregled ušteda i ostalih prednosti:

 •  Kućanski aparati, koji su u dodiru s vodom – kao što je perilica rublja,
  perilica posuđa ili kotao, duže vrijeme su zaštićeni od kvarova i troškovi
  održavanja su niži.
 •  Kada, tuš-kabina, ventili i sanitarni elementi više nisu prekriveni
  vodenim kamencom.
 •  Troškovi za sredstva za pranje sniženi su i do 60%.
 •  Troškovi potrošene energije sniženi su najmanje 10%.
 • Koža je zdravija i glatka. Osobe koje imaju problema s kožom osjećaju
  se puno bolje.
 • Štedi se vrijeme, jer je čišćenje s mekanom vodom puno jednostavnije.
 • Kosa je čišća i mekana sa više sjaja.
 •  Odjeća je čvršća i zadržava žive boje.
 •  Smanjenom količinom korištenja sredstava za pranje štiti se okoliš.
 • Uzimajući u obzir sve navedene prednosti, ugradnja omekšivača vode
  može se isplatit za 2-4 godine.

Ugradnja uređaja je relativno jednostavan zadatak. Ako je moguć pristup glavnom priključku hladne vode i ako je blizu utičnica i sifon za odvod otpadnih voda te malo prostora, uređaj je spreman za ugradnju.

Omekšivači vode kao kompaktne jedinice ne zahtijevaju puno prostora. Kao kompaktni uređaji njihovo kućište služi i kao spremnik tableta soli koje se koriste za regeneraciju sredstva za pripremu vode.

KONTAKT INFO

Za sva pitanja o proizvodima i uslugama, prijave servisa ili kvara i dodatne informacije obratite nam se putem kontakt obrasca, putem telefona, na email ili nas posjetite u poslovnici.

KONTAKTIRAJTE NAS