+385 1 3385191
info@vlautomatika.hr
Dr. Franje Tuđmana 8a, Novaki Sveta Nedelja
od 8:00 - 16:00

Case study – Solarno grijanje

CILJ

Cilj ovog projekta je na dvoetažnom obiteljskom objektu sa 190 m2 životnog prostora smanjiti troškove grijanja. Objekt se sastoji od dvije spavaće sobe, kupaonicom i dnevnim boravkom na svakoj etaži. Osim smanjenja troškova tople vode i grijanja cilj je i koristiti obnovljive izvore energije, povećati udio iste te energije, povećati energetsku učinkovitost i smanjiti emisije dimnih plinova. U ovome slučaju to će biti nadogradnja solarnog sustava na dosadašnji sustav grijanja.

IZAZOV

Naš je izazov nadograditi postojeći sustav sa solarnim sustavom grijanja što obuhvaća ugradnju kolektora na krovu objekta, zamjena postojećeg monovalentnog spremnika bivalentnim spremnikom koji se spaja i na solarni sustav i na sustav grijanja kako bi višak solarne energije usmjerio u sustav grijanja kada to bude moguće i uskladiti rad između oba sustava.

Upravo usklađivanje rada ovih dvaju sustava je jedan od najvećih izazova ovoga projekta.

RJEŠENJE

Postojeći sustav sastoji se od kondenzacijskog plinskog uređaja snage 19 kw sa spremnikom vode od 160l. Kao grijaća tijela kućanstvo koristi radijatore u svim prostorijama.

Nadogradnja se sastoji od četiri solarna kolektora površine 2.3 m2 svaki, automatike za regulaciju korištenja solarne energije kada je to moguće, pumpne stanice i spremnika drugačije izvedbe i većeg kapaciteta nego prijašnjeg kako bi maksimalno iskoristili solarnu energiju i zadovoljili sve potrebe ukućana.

REZULTAT

Rezultat ove investicije iznosi smanjenje troškova grijanja za 20% u odnosu na stari sustav. Solarni sustav najviše djeluje u periodu od travnja do listopada kada najviše iskorištava solarnu energiju. Tako da je u siječnju račun za grijanje ostao isti ali u ljetnim periodima je on iznosio 0 kn a u proljeće i jesen se približno prepolovio.

Kao još jedan benefit navodimo smanjenje emisija dimnih plinova za 20% a udio obnovljivih energija je povećan sa 0% na 10%.

Povrat investicije je 7 g. no uz državne subvencije se smanjuje na 4 g. Radovi su trajali dva dana te su u njemu sudjelovale četiri osobe. Projektant za izradu projekta, instalateri za ugradnju novih elemenata i serviser za puštanje sustava u rad.

KONTAKT INFO

Za sva pitanja o proizvodima i uslugama, prijave servisa ili kvara i dodatne informacije obratite nam se putem kontakt obrasca, putem telefona, na email ili nas posjetite u poslovnici.

KONTAKTIRAJTE NAS