+385 1 3385191
info@vlautomatika.hr
Dr. Franje Tuđmana 8a, Novaki Sveta Nedelja
od 8:00 - 16:00

Case study – Dizalica topline

CILJ

Šesteročlana obitelj iz Svete Nedelje želi investirati u sustav grijanja te time smanjiti troškove kućanstva. Osim nadogradnje postojećeg sustava grijanja žele i ugraditi sustav hlađenja za prostorije u kojima često borave a da pritom maksimalno iskoriste obnovljive izvore energije i zadovolje sve današnje ekološke standarde kao što su povećanje energetske učinkovitosti, povećanje udjela obnovljivih izvora energije i smanjenje emisija dimnih plinova. Objekt ima 250 m2 životnog prostora koji se dijeli na pet spavaćih soba, dvije kupaonice, kuhinja i dnevni boravak.

IZAZOV

Naš je izazov nadograditi postojeći sustav sa sustavom koji koristi obnovljive izvore energije, u ovom slučaju to je dizalica topline „zrak-voda“. Mjesto instaliranja dizalice topline je na mjestu izvora topline (vanjska jedinica). Toplina okoline predaje se radnom mediju u isparivaču toplinske crpke, pa se radni medij tlači putem rada kompresora, što dovodi do povišenja temperature medija. Tako dobivena toplinska energija prenosi se u već postojeći sustav grijanja. Zatim se radnom mediju smanjuje tlak i temperatura, kako bi mogao ponovo primiti toplinu okolnog zraka.

Jedan od najvećih izazova ovog slučaja je uskladiti rad između postojećeg i novog sustava (u svrhu korištenja najisplativijeg energenta npr. koristimo struju po noći kada je ona najjeftinija ili koristimo plin kada dizalica topline nema potpunu učinkovitost uslijed jako niskih temperatura). Također na postojećim instalacijama potrebno je ugraditi rashladna tijela kroz koja će djelovati dizalica topline u ljetnim danima.

RJEŠENJE

Postojeći sustav se sastoji od kondenzacijskog plinskog uređaja snage 26 kw sa spremnikom vode od 300l. Kao grijaća tijela kućanstvo koristi radijatore a u nekim prostorijama i podno grijanje umjesto njih. Nadogradnja se sastoji od dizalice topline snage 12 kW sa monoblock vanjskom jedinicom, automatike (koja regulira koji će se energent koristiti u kojem trenutku) i tri ventilokonvektora koji služe kao rashladna tijela.

REZULTAT

Kao rezultat ovog zahvata je smanjenje troškova grijanja kućanstva za 33%, smanjenje emisija dimnih plinova za 60% a udio obnovljivih izvora energije je sa 0% došao na 15% te sada kućanstvo ima i hlađenje prostora. Kao primjer uštede navest ćemo siječanj 2017. g. kada je račun za grijanje iznosio približno 2500 kn a godinu kasnije za isti period je iznosio približno 1650 kn. Zanimljivo je istaknuti i uštede koje sa javljaju u lipnju kada se plin koristi za grijanje tople vode i potrebe u kuhinji a on je sa prijašnjih 600 kn pao na približnu 100 kn.

Izvođenje radova je trajalo četiri dana koliko je potrebno da projektant (izrada projekta), instalateri (ugradnja instalacija) i serviser (puštanje u rad) naprave svoj posao. Povrat investicije je 7 godina no uz potporu države sa subvencijama taj period se smanjuje na 4 godine.

KONTAKT INFO

Za sva pitanja o proizvodima i uslugama, prijave servisa ili kvara i dodatne informacije obratite nam se putem kontakt obrasca, putem telefona, na email ili nas posjetite u poslovnici.

KONTAKTIRAJTE NAS