+385 1 3385191
info@vlautomatika.hr
Dr. Franje Tuđmana 8a, Novaki Sveta Nedelja
od 8:00 - 16:00

Dizalice topline

Najjednostavnije sročeno, dizalice topline su termotehnički uređaji koji crpe prirodne izvore energije kako bi nisku temperaturu povisili u visoku, prikladniju za vaš dom, radni prostor i slično. Vaš prostor ili voda postaju topliji zahvaljujući uređaju koji se napaja energijom sunca, zemlje i vode. Izgaranje fosilnih goriva stvar je prošlosti, danas ne moramo stvarati energiju zagađujući naš eko sustav.

Imamo mogućnost samo transferirati energiju Sunca, zraka Zemlje I vode, a najvažnije je to što nije količinski ograničena kao energija dobivena izgaranjem fosilnih goriva, nego je obnovljiva. Takva tehnološka rješenja nema negativan utjecaj na okoliš jer uzimaju resurse zraka,vode ili zemlje te iz istih crpe energiju pa je vraćaju nazad bez emisija štetnih plinova.

Zemlja

Tlo se zagrijava zahvaljujući suncu i padalinama te postoji više načina kako iskoristiti energiju i toplinu Zemlje za potrebe kućanstva.

Zemljani kolektor

Cijevi se polažu u zemlju na dubinu 1,2 do 1,5 metara ispod granice smrzavanja, ali ne preduboko jer se povećanjem dubine smanjuje utjecaj toplinskog toka Sunca i padalina.Cijevi se polažu po sličnom principu kao i cijevi za podno grijanje. Količina topline koju možemo dobiti na ovaj način ovisi o sastavu tla!

Ugradnja zemljanih kolektora preporučuje se u tlo bogato vlagom jer je u tom slučaju odavanje topline veće. Dakle, bolja je opcija ugraditi cijevi u glinastu zemlju, nego u šljunčanu. Sustav sa zemljanim kolektorom garantira stabilno oduzimanje topline iz zemlje tokom cijele godine i ne zahtijeva prevelika ulaganja. Nedostatak je taj što su ograničenja u raspoloživoj površini zemlje, tj. sustav sa zemljanim kolektorom je moguć u vašem kućanstvu ako imate veliku okućnicu.

Zemljana sonda

Pomoću zemljane sonde izvlači se energije iz većih dubina. Za ovakav oblik dobivanja toplinske energije ključan je toplinski tok Zemljane kore, a ne sunčevo zračenje, kao što je slučaj kod zemljanih kolektora. Zahvaljujući tome dobiva se konstantna temperatura tijekom cijele godine, neovisno o vremenskim uvjetima.

Zrak

Zrak kao izvor energije najčešće koriste toplinske pumpe, vrlo slične klima uređajima.

Naravno, temperatura zraka nije konstantna i toplinske pumpe koje koriste zrak kao energetski pokretač su usklađene s vremenskim okolnostima. To znači da u vrijeme zimskih mjeseci, ukoliko ne mogu zagrijati cijeli sustav potrebna je pomoć elektro grijača koji se može nalaziti u isporuci toplinske pumpe ili pomoć drugog energenta primjer plinskog uređaja, peći na drva I dr.

dizalice topline zrak vl automatika

S druge strane, idealne su za rashlađivanje prostora u ljetnim mjesecima. Na početku su se najviše ugrađivale u Dalmaciji zbog toplijeg vremena, a danas se ugrađuje gotovo svuda jer zime više nisu tako oštre. U zadnjih par godina korisnici na području Zagrebačke županije navode kako u zimskim razdobljima nisu mogli samo desetak dana koristiti toplinsku crpku bez elektro grijača jer su temperature bile oko -15° C.

Voda

Podzemne vode omogućuju rad toplinskih pumpi s najvećim koeficijentom učinka, što nije slučaj kod zemlje i zraka. Sustavi s vodom idealni su i najučinkovitiji za pasivno hlađenje i ne zahtijevaju nikakva velika ulaganja. Jedini nedostatak za istaknuti je moguć problem s birokracijom (dobivanje dozvola za korištenje podzemnih voda i slično).

dizalice topline-voda vl automatika

Tehnološka voda također može biti iskorištena za pogon toplinskih pumpi, ali mora biti određene kvalitete, količine i maksimalne temperature 25 C.

Poticaje za obnovljive izvore energije pratite na stranicama Zagrebačke županije i stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Više informacija pročitajte na bazi znanja.

KONTAKT INFO

Za sva pitanja o proizvodima i uslugama, prijave servisa ili kvara i dodatne informacije obratite nam se putem kontakt obrasca, putem telefona, na email ili nas posjetite u poslovnici.

KONTAKTIRAJTE NAS