+385 1 3385191
info@vlautomatika.hr
Dr. Franje Tuđmana 8a, Novaki Sveta Nedelja
od 8:00 - 16:00

Servis klime

Prednosti redovnog održavanja klima uređaja su brojne, a na prvo mjesto možemo staviti zdravlje. Redovnim održavanjem smanjuje se rizik od alergijskih oboljenja, čestih prehlada, problema s dišnim sustavom te kožnih i očnih oboljenja. Slabo i nedovoljno čišćenje klima uređaja glavni je krivac za lošu kvalitetu zraka u klimatiziranim prostorima. Poznato je da se bakterije vrlo brzo množe i zato može doći do ozbiljnih zaraza i bolesti uslijed razmnožavanja na isparivaču klima uređaja. Također, redovnim čišćenjem ne dolazi do neugodnih mirisa i kapanja vode.

Nije dovoljno samo redovito prati filtere. Vlasnici klima uređaja često zbog manjka informacija (koje vam može dati samo ovlašteni servisi) misle da je dovoljno oprati filtere uređaja i na taj način osigurati kvalitetu zraka u klimatiziranom prostoru.

Kod split sistema, prozorskih jedinica i ventilokonvektorskih turbina dolazi do uvlačenja zraka iz prostorije u uređaj. Naravno, zrak je u pravilu kontaminiran raznim mikroorganizmima, prašinom i ostalim prljavštinama. Zbog toga je redovno i temeljito čišćenje više nego nužno.

Ne zaustavljaju se svi mikroorganizmi i nečistoće na filteru, nego na izmjenjivaču i dolazi do stvaranja naslaga koje su ispunjene prljavštinom i potencijalnim bakterijama koje mogu vrlo neugodno utjecati na zdravlje pojedinca jednom kada se klima uređaj uključi. Kondenzacija vlage iz prostora u kombinaciji s bakterijama vrlo je opasna i pogoduje razvoju plijesni i gljivica. Zbog toga je iznimno važno održavati i dezinficirati cijeli klima uređaj, od filtera do drenažne tave.

servis klime ilustracija

Uz zdravlje, financijska dobit bitan je čimbenik jer zahvaljujući redovnom odražavanju, dolazi do čak 30% manje potrošnje električne energije. Samo ispravan klima uređaj u mogućnosti je trošiti struju optimalno. Redovno servisiranje od strane ovlaštenih servisa garantira dugovječnost i visoku učinkovitost klima uređaja. Kvarovi koji nastaju kao posljedica neodržavanja su najskuplji. Tada se cijeli uređaj mora demontirati, temeljito čistiti i ponovno spajati.

Navodna ušteda pri takvim postupcima nestaje jer je popravak složen i dugotrajan proces, a nerijetko zahtjeva i nove dijelove ili u potpunosti nov uređaj. Zdravlje i kvaliteta života su na prvom mjestu, a ekonomičnost se postiže jedino kontaktiranjem ovlaštenih servisa čiji je rad licenciran. Možemo se poslužiti starom izrekom da je bolje spriječiti nego liječiti, a samo sprječavanje, u ovom slučaju, utječe puno manje na budžet vlasnika klima uređaja.

Servis klima uređaja uključuje:

 • čišćenje i dezinfekcija maske i kućišta sa filterima zraka
 • čišćenje isparivača kemijskim sredstvima
 • mjerenje radnih parametara, radnog pritiska-tlakova freona
 • kontrola rada ventilatora
 • provjera mehaničkih učvršćenja
 • čišćenje kade kondenzata
 • čišćenje kanalica isparivača-2 kom
 • čišćenje odvoda kondezata ispuhom i vodom
 • čišćenje turbine
 • ispiranje vodom- nanošenje zaštitnog mirisnog baktericidnog premaza za dezinfekciju
 • mjerenje temperature usisa i ispuha
 • kontrola elektromehaničkih sklopova
 • kontrola freonske i elektroinstalacije
 • stavljanje tableta u kadu kondezata, po potrebi

KONTAKT INFO

Za sva pitanja o proizvodima i uslugama, prijave servisa ili kvara i dodatne informacije obratite nam se putem kontakt obrasca, putem telefona, na email ili nas posjetite u poslovnici.

KONTAKTIRAJTE NAS